Crowdfunding voor mobiliteit

Crowdfunding maakt veel ontwikkelingen mogelijk die eerder geen optie waren. Soms zijn ideeën ogenschijnlijk eenvoudig en vraag je jezelf af waarom je er niet zelf op gekomen bent. Dat overkwam mij bij het zien van deze loopfiets. Waarom is er nooit eerder iemand opgekomen?

41ff8d4c1c3d069fad1e54de1f8d2bbc
Alinker

Ontwikkelaar Barbara Alink (geboren in Hengelo) over haar loopfiets:

“Na drie jaar ontwikkeling staan we nu op het punt om de eerste order voor 200 Alinkers te plaatsen. In het afgelopen jaar hebben vele mensen de Alinker R-volution geprobeerd, de reacties zijn enorm positief. Iedereen die erop stapt, wordt meteen vrolijk. De opmerkingen zijn geweldig om te horen: Ik voel me weer jong; Ik kan weer rennen; Dit is gaaf; Je ziet me weer; Ik voel me cool; Ik kan overal bij; Ik heb mijn armen vrij om mijn dochter te omarmen terwijl ik sta; Nou hier stap ik wél op!”

Barbara probeert via crowdfunding op Oneplanetcrowd € 55.000 bij elkaar te krijgen om de eerste 500 exemplaren te kunnen laten produceren. Op dit moment is er al meer dan € 30.000 binnen. Crowdfunders hebben verschillende mogelijkheden om hun bijdrage om te zetten in een goed doel of om de Alinker te laten produceren in eigen bedrijfskleuren. Het bedrijf zelf doneert per 100 verkochte loopfietsen één exemplaar aan landmijnslachtoffers.

walker-alternative_400
Rollick

Ik heb één puntje van kritiek: de Alinker loopfiets is gepatenteerd terwijl het idee natuurlijk al zo oud als de weg naar Rome is. Klaus Ullrich vond hem in 1761 al uit en er zijn allerlei hedendaagse varianten. Zoals bijvoorbeeld de Rollick uit Enschede. Ik weet als mens niet hoe ik de termen “patent” en “humanist” moet combineren.